‘Hybride oplossing biedt meeste kansen in logistiek’

geplaatst op 15 juni 2018

De snelheid en efficiëntie van geautomatiseerde en gerobotiseerde warehouse systemen. Gecombineerd met de flexibiliteit en schaalbaarheid van conventionele magazijn- en heftrucks.

Volgens Joop Uijlen (algemeen directeur Reesink Logistics Solutions en voormalig verkoopdirecteur van MotracLinde) is dat de meest toekomstbestendige logistieke oplossing voor middelgrote magazijnen en warehouses. De twee dochterbedrijven van Royal Reesink bieden daarom tegenwoordig samen één totaaloplossing aan klanten.

Sterke groei economie en e-commerce
Vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 3,1 procent. De logistieke sector deed het nog iets beter, met een omzetplus van 4,5 procent. De groei in online bestedingen is daar één van de oorzaken van. Nederlandse webwinkels zetten in 2017 samen 22,5 miljard euro om. Een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Om de veeleisende online consument tevreden te stellen, verschuift de norm langzaam van next naar same day delivery in smalle tijdswindows die de klant zélf kiest. Combineer dat met een afnemende zendingsgrootte, de hoge kosten van ‘the last mile’ en de uitdagingen van retourlogistiek en je hebt het speelveld waarin veel logistieke spelers vandaag de dag opereren.

Behoefte aan efficiëntere logistieke oplossingen
Al die trends dwingen om te investeren in automatisering en robotisering, stelt Joop Uijlen van Reesink Logistic Solutions. “Als je nog dezelfde dag moet leveren, is er simpelweg geen tijd om handmatig orders te picken. Bovendien: vind de medewerkers maar eens om dat te doen. Door de vergrijzing en de afname van het aanbod aan Oost-Europese arbeidskrachten moeten bedrijven wel op zoek naar manieren om goederenstromen nog efficiënter af te handelen.”

Flexibiliteit door lease en huurcontracten
Met de krappe marges en korte contracten in de logistieke sector zijn grote investeringen in automatisering en robotisering best een uitdaging. Reesink Logistic Solutions en MotracLinde spelen daarop in met operational lease en huurmogelijkheden. Zelfs een warehousesysteem als Autostore kan tegenwoordig geleased worden. “Die robotjes, bakken en het aluminium framewerk zijn overal in te zetten en relatief makkelijk te verplaatsen. Het enige wat we opnieuw moeten doen, is het systeem programmeren voor de nieuwe klant”, licht Uijlen toe.

De heftruck en magazijntruck behouden hun functie
In dat sterk geautomatiseerde magazijn zijn straks ook nog volop hef- en magazijntrucks te vinden, is de visie van Uijlen. “Wat we veel zien is dat klanten een hybride oplossing zoeken. Ze lossen bijvoorbeeld vrachtwagens met een heftruck, die de pallets naar de magazijnkraan brengt. En als je veel verschillende soorten pallets hebt, is dat ook lastig te automatiseren. Conventionele voertuigen bieden dan de gewenste flexibiliteit. Bovendien kun je er makkelijk mee op- en afschalen tijdens piekperiodes. Daarvoor hebben wij een verhuurvloot van ruim 2.000 hef- en magazijntrucks beschikbaar.”

Combi MotracLinde en Reesink Logistic Solutions
Om logistieke spelers optimaal te ontzorgen met zo’n hybride oplossing werken MotracLinde en Reesink Logistic Solutions nauw samen. Ook op servicegebied. “Bij MotracLinde staat een sterk serviceapparaat, met 150 monteurs langs de weg”, vertelt Uijlen “Dat is een enorme kracht. Wij werken er naar toe dat een deel van die monteurs straks ook gerobotiseerde installaties kunnen onderhouden en repareren, zodat we ook op servicegebied één totaaloplossing bieden.”

Medewerker van de toekomst
Dat denken in totaaloplossingen ziet Uijlen als een cruciale eigenschap van medewerkers. “Klanten zijn niet meer op zoek naar producten, ze willen dat wij met ze meedenken en kunnen uitleggen wat een investering hen oplevert. Dat vraagt om mentale flexibiliteit. We moeten meegroeien met de klant, het grote plaatje zien en dat met enthousiasme kunnen overbrengen”, weet Uijlen uit eigen ervaring.

Eigenaarschap
Ook eigenaarschap is in de ogen van Uijlen – die Reesink Logistic Solutions het afgelopen jaar van 50 naar 100 medewerkers zag groeien – een belangrijke competentie in deze tijd. “Ik zoek geen mensen die gewoon hun ding doen, maar werknemers die initiatief nemen en zelf snel vooruit willen. Ik heb liever dat ik ze moet afremmen, dan dat ik ze vooruit moet duwen.”

Reesink Logistic Solutions en MotracLinde zijn relaties van NewRoadz. NewRoadz helpt bedrijven in de automotive-, truck- en transportbranche om winnaars te identificeren. Kandidaten die proactief zijn, de regie nemen over eigen ontwikkeling, verantwoordelijkheid pakken, dienend leiden en zich eerlijk en kwetsbaar opstellen.